نگهداری و تعمیرات

اهمیت چرخه دمینگ در نگهداری و تعمیرات صنایع

اهمیت چرخه دمینگ در صنعت و زندگی

فهرست مطالب این مقاله

چرخه دمینگ یا  Plan Do Check Act که به اختصار (PDCA) نامیده میشود، یک روش ساده و کارآمد برای بهبود مستمر در هر زمینه ای است. چرخه دمینگ به نام دکتر ویلیام ادوارد دمینگ (1900-1993)، مشاور مدیریت و استاد آمار آمریکایی نسبت داده شده است. دمینگ این روش را در دهه 1950 در ژاپن برای بهبود کیفیت در صنعت و نشان دادن اهمیت چرخه دمینگ در نگهداری و تعمیرات صنایع معرفی کرد. این روش از چهار مرحله اصلی تشکیل شده است: برنامه ریزی، انجام، بررسی و اقدام. با استفاده از این چرخه، میتوان مشکلات را شناسایی، راه حل ها را طراحی و آزمایش، نتایج را ارزیابی و تصحیح و بهبودهای لازم را اعمال کرد. چرخه دمینگ نه تنها در صنعت و تولید، بلکه در زندگی شخصی و حرف های برای گفتن دارد. در این مقاله، برای درک بهتر این موضوع ابتدا مثال هایی از کاربرد چرخه دمینگ در زندگی و صنعت آورده شده است و سپس به کاربرد این چرخه در مدیریت نگهداری و تعمیرات پرداخته شده است.

کاربرد چرخه دمینگ در زندگی شخصی

چرخه دمینگ میتواند به شما کمک کند تا هدف های خود را بهتر مشخص کنید، برنامه های مناسب برای رسیدن به آنها تدوین کنید، عملکرد خود را پایش و ارزشیابی کنید و نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی و بهبود دهید. برای درک بهتر این موضوع به این مثال توجه کنید، فرض کنید قصد دارید یک زبان خارجی جدید یاد بگیرید. با استفاده از چرخه دمینگ، میتوانید به شکل زیر عمل کنید:

 

  • برنامه ریزی: در این مرحله، هدف خود را مشخص کنید. برای مثال، میخواهید در عرض ۶ ماه به سطح متوسط زبان انگلیسی برسید. منابع و روش های لازم برای یادگیری زبان را تعیین کنید. برای مثال، میتوانید از کتاب ها، نرم افزارها، فیلم ها، پادکست ها و کلاسهای آنلاین استفاده کنید. همچنین باید زمان و بودجه خود را نیز در نظر بگیرید. برای مثال، میتوانید هفته ای سه جلسه ۹۰ دقیقه ای کلاس آنلاین بگیرید و هر روز نیم ساعت به خودآموزی بپردازید.

 

  • انجام: در این مرحله، باید برنامه خود را عملی کنید. یعنی با پشتکار و انگیزه به یادگیری زبان ادامه دهید و منابع و روشهای انتخاب شده را به کار ببرید. در حین اجرای برنامه، سعی کنید نظم و تعادل خود را حفظ کنید و از خود بیش از حد انتظار نداشته باشید.

 

  • بررسی: در این مرحله، باید عملکرد خود را ارزیابی کنید. یعنی با استفاده از ابزارهای مختلف، میزان پیشرفت خود را در یادگیری زبان سنجیده و با هدف خود مقایسه کنید. برای مثال، میتوانید از آزمون های آنلاین، نمرات کلاس ها، بازخورد اساتید و همکلاسی ها و توانایی خود در مکالمه و نوشتار استفاده کنید. در این مرحله، باید نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید و علل موفقیت یا شکست خود را تحلیل کنید.

 

  • اقدام: در این مرحله، باید بهبودهای لازم را اعمال کنید. یعنی با توجه به نتایج بررسی، برنامه خود را بازنگری کنید و تغییرات مناسب را در منابع، روش ها، زمان و بودجه خود ایجاد کنید. برای مثال، ممکن است بخواهید منبع جدیدی را به منابع خود اضافه کنید، روش جدیدی را برای یادگیری زبان امتحان کنید، زمان بیشتر یا کمتری را به خودآموزی اختصاص دهید یا بودجه خود را افزایش یا کاهش دهید.

 

با تکرار چرخه دمینگ در زندگی شخصی، میتوانید به هدفهای خود نزدیک شوید و بهبود مستمر را تجربه کنید.دقیقا مشابه این فرایند را میتوانیم در مقیاسی بزرگ تر در صنعت اجرا کنیم.

چرخه دمینگ در زندگی

کاربرد چرخه دمینگ در صنعت

چرخه دمینگ در صنعت نیز همانند زندگی شخصی، به بهبود فرایندها و محصولات کمک میکند. با استفاده از چرخه دمینگ، میتوان عملکرد سازمان ها را بهینه سازی کرد، هزینه ها را کاهش داد، کیفیت را افزایش داد، رضایت مشتریان را جلب کرد و نوآوری را ترویج کرد. برای مثال، فرض کنید شما در یک شرکت تولید لباس فعال هستید. با استفاده از چرخه دمینگ، میتوانید به شکل زیر عمل کنید:

  • برنامه ریزی: در این مرحله، مشکل یا فرصت خود را شناسایی و درک کنید. برای مثال، مشکل شما ممکن است بازده پایین فروش باشد. سپس منابع و روشهای لازم برای حل مشکل یا بهره برداری از فرصت برای بهبود فعالیت خود استفاده کنید. برای مثال، فرصت شما ممکن است تقاضای بالای بازار برای نوع خاصی از محصول باشد. سپس هدف و معیارهای خود را تعیین کنید. برای مثال، هدف شما ممکن است افزایش فروش ۲۰ درصدی در سه ماه آینده باشد. سپس در جلسه های درون سازمانی راه حلها و اقدامات لازم برای رسیدن به هدف را طراحی و برنامه ریزی کنید. برای مثال، میتوانید روش های جدیدی برای تولید این لباس های خاص پیاده سازی کنید، با مشتریان و ذینفعان خود ارتباط برقرار کنید و نظرسنجی و بازخورد دریافت کنی و ….
  • انجام: در این مرحله، باید راه حل ها و اقدامات خود را پیاده سازی کنید. یعنی با تعهد و همکاری، فعالیتهای خود را در جهت رسیدن به هدف انجام دهید و نتایج آنها را ثبت و دنبال کنید. در حین پیاده سازی، سعی کنید از منابع و ابزارهای مناسب استفاده کنید و با چالش ها و موانع به خوبی برخورد کنید.
  • بررسی: در این مرحله، باید نتایج عملکرد خود را ارزیابی کنید. یعنی با استفاده از داده ها و شواهد، میزان رسیدگی به هدف و معیارهای خود را سنجیده و با نظرات و انتظارات مشتریان و ذینفعان و یا حتی با شاخص های کلیدی نت مقایسه کنید. در این مرحله، باید عوامل مؤثر بر موفقیت یا شکست خود را شناسایی و تحلیل کنید.
  • اقدام: در این مرحله، باید بهبودهای لازم را اعمال کنید. یعنی با توجه به نتایج بررسی، فعالیت های خود را بازبینی کنید و تغییرات مناسب را در روشها، فرآیندها، محصولات، منابع، بازاریابی، ارتباطات و سایر عوامل ایجاد کنید.

با تکرار چرخه دمینگ در صنعت، میتوانید به بهبود پایدار فعالیتهای خود دست یابید و نوآورانه عمل کنید.

چرخه دمینگ در صنعت

چرخه دمینگ در نگهداری و تعمیرات صنعتی

به منظور بهبود مستمر سیستم نگهداري و تعمیرات (نت) و ارتقاء سطح مدیریت نت تجهیزات، باید یك چرخه موثري در بطن سیستم نت طراحي شود، بطوریكه گردش عملیات و اطلاعات درمجراهاي پیش بیني شده و معیني بطور دائم قرار گیرند و اشكالات و نقاط ضعف سیستم بوسیله شاخصهاي مناسبي، به موقع نمایان شود و پس از تعیین راه حل هاي منطقي اقدامات اصلاحي صورت پذیرد.

این چرخه یكي از رمزهاي موفقیت صنایع در تمام امور و به ویژه در امر نگهداري و تعمیرات است.

یک نرم افزار CMMS یا سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات رایانه ای، یک ابزار کارآمد و مفید برای بهبود عملکرد و کارایی تجهیزات و فرآیندهای صنعتی است. با استفاده از یک نرم افزار CMMS، میتوانید فعالیتهای نگهداری و تعمیرات خود را به روشهای زیر بهینه سازی کنید:

چرخه ی دمینگ در نگهداری و تعمیرات

مراحل چرخه ی مدیریت دانش نگهداری و تعمیرات به صورت گام های زیر در سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات یک سازمان پویا می تواند پیاده سازی شود:

  • طرح ریزی فرآیند نگهداری و تعمیرات (طرح ریزی دانش نت)
  • گرد آوری منابع و مراجع تجهیزات (نقشه ، کاتالوگ ، مستندات و …) (گردآوری دانش نت)
  • اصلاح و بروز داری دستورالعمل های نت فعلی سازمان (کسب دانش نت)
  •  استاندارد سازی نگهداری و تعمیرات (خلق دانش نت)
  • طرح ریزی نگهداری و تعمیرات برنامه ریزی شده (ذخیره سازی دانش نت)
  • ثبت اطلاعات فوق در نرم افزار نت (بانک نگهداری و تعمیرات / آرشیو نت – ذخیره سازی دانش نت)
  • سطح دسترسی همگانی به بانک نگهداری و تعمیرات (اشتراک گذاری دانش نت)
  • اجرای سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات (اجرای دانش نت)
  • پایش شاخص های کلیدی عملکرد فرآیند نت (ارزیابی دانش نت)
  • بهبود و اصلاح سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات سازمان (بروز داری و ارتقاء دانش نت)

دانستیم که چرخه دمینگ یا PDCA یک روش ساده و کارآمد برای بهبود مستمر در هر زمینه ای است. این روش از چهار مرحله اصلی تشکیل شده است: برنامه ریزی، انجام، بررسی و اقدام. با استفاده از این چرخه، میتوان مشکلات را شناسایی، راه حل ها را طراحی و آزمایش، نتایج را ارزیابی و تصحیح و بهبودهای لازم را اعمال کرد. پلتفرم نگهداری و تعمیرات شرکت کاوش صنعت، یک ابزار کارآمد و مفید برای بهبود عملکرد و کارایی تجهیزات و فرآیندهای صنعتی است. با استفاده از این پلتفرم، میتوانید فعالیت های نگهداری و تعمیرات خود را به روش های زیر بهینه سازی کنید:

  • تسهیل فرایند برنامه ریزی تقویم روتین‌ها
  • اطلاع رسانی فوری
  • امکان بررسی و صحت سنجی داده‌های ورودی از سوی اپراتورها بصورت نیمه اتوماتیک
  • کنترل سطوح دسترسی و مدیریت کارتابل بر اساس گروه کاربری
  • پایش عملکرد کارکنان
  • ایجاد انواع گزارش‌ های عملکردی و هزینه‌ای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *